Što je coaching i 5 načina kako prepoznati lošeg mentora?

Izvor: Slaven Hrvatin 21.01.2013. Kako preživjeti život

Što je coaching i 5 načina kako prepoznati lošeg mentora?

Coaching označava mentora ili instruktora, osobu s iskustvom koja vam može prenijeti konkretna znanja. Nažalost, to može biti svatko jer ne postoji “škola za coacheve” koja će izbacivati kvalitetne kadrove, a strukovne udruge otvorene su svima koji plate članarinu.

Ako zaključite da vam treba life coach da otkrijete svrhu života, executive coach da zaposlene dovedete u red ili business coach da ostvarite posao iz snova, ovih pet savjeta omogućit će vam da razlikujete dobre od loših mentora.

  1. Previše je mlad

Iako diskriminacija po dobi nije poželjna, u slučaju coachinga u njoj nema ništa loše. Da biste drugima pokazivali kako ostvariti uspjeh, morate imati određeno životno iskustvo. Osim ako ste iznimni pojedinac, to iskustvo nećete steći u ranim dvadesetim godinama.

Ali to nije pravilo. Kada govorimo o executive coachingu, koji se koncentrira na unapređenje produktivnosti i motivacije zaposlenih, donošenja odluka i upravljanja poslovnim procesima, dobar coach bit će i stariji. Zato, ako vam se savjetnik čini mlad, a uz to ne nudi vam primjere iz svoje prakse, naišli ste na lošeg mentora.

  1. Hvali se brojnim kvalifikacijama

Kada imamo posla sa strukama koje nam nisu dovoljno jasne, pogotovo ako u nazivu imaju strane riječi, teško je procijeniti imamo li posla s muljatorom ili iskusnim profesionalcem.

Tako u stvarnom životu dizajn web stranica ne biste trebali povjeriti nekome tko se predstavlja kao informatičar, a nudi vam usluge web dizajna, programiranja i servisiranja računala. Instalaciju tuš kabine ne biste olako dali majstoru koji se predstavlja i kao stručnjak za stolariju i postavljanje pločica, zar ne?

Ali kada vam netko nudi nešto sa čim nemate iskustva, kao što je coaching, može doći do problema. Tada ćete se prepustiti u ruke osobe koja vas uvjerava da je praktičar neurolingvističkog programiranja, a može vam postaviti obiteljske konstelacije, uskladiti čakre i hipnoterapijom vas osloboditi cigareta.

Ako sumnjičavo vašeg potencijalnog mentora pitate za kvalifikacije, odmah će iz ladice izvući diplome. One će izgledati profesionalno i mislit ćete da su to, kao na fakultetu, titule stečene višegodišnjim radom, praksom i ispitima.

Stvarnost je drugačija. Life coach postat ćete čim uplatite jedan od brojnih seminara i izdržite do kraja jer uglavnom nema teških ispita i uvjeta za stjecanje diplome. Zato, ako primijetite da je vašem savjetniku hobi sakupljanje titula, vjerojatno nema dovoljno posla – a samim time i iskustva.

  1. Ne bavi se svojom strukom

Setha Godin je vodeći marketinški guru u svijetu, ali posljednjih godina više se bavi pisanjem knjiga i predavanjima nego praksom. U jednom od tekstova na svom popularnom blogu iskritizirao je neprofitne organizacije, tvrdeći da loše koriste socijalne medije. Na to su reagirale mnoge takve organizacije i javile se s brojnim primjerima zašto Godin nije u pravu. Da se više bavio strukom u kojoj ima reputaciju gurua, do toga ne bi došlo.

Ako vas netko želi podučiti konkretnim vještinama, nije dovoljno da je jednom davno stekao dovoljno radnog iskustva. Važno je i da ima aktivno iskustvo. Često se, naime, događa da coach postane stručnjak u konkretnom poslu, a onda počne podučavati i izgubi svaki kontakt sa strukom. Ako primijetite da se vaš cijenjeni mentor bavi samo predavanjima, možda biste trebali pronaći nekog tko ima manji ugled, a više posla.

  1. Poznat je po neetičnom ponašanju

U svojoj knjizi Četverosatni radni tjedan Tim Ferriss čitatelja pokušava uvjeriti da je trud nepotreban i da možete dobro zarađivati radeći samo četiri sata tjedno.

Svoje ideje ilustrira brojnim primjerima ciljeva koje je ostvario s malo truda pa spominje i kako je postao šampion u kickboxingu bez treniranja tog sporta. To je postigao time što je dehidrirao kako bi naglo izgubio težinu i mogao se natjecati s protivnicima koji su bili lakši od njega. Prije samog natjecanja vratio se na normalnu težinu i pobijedio tako što je svakog protivnika jednostavno izgurao iz ringa.

Ljudi smo, a ne anđeli i svi griješimo. Ali kada saznate da se vaš potencijalni coach čak i hvali svojim neetičnim ponašanjem, nemojte živjeti u zabludi da će prema vama biti fer. Ali nije Ferriss toliko loš. Ako od njega želite naučiti kako biti sociopat, vjerujem da ćete teško naći boljeg mentora.

  1. Opsesija pozitivnim razmišljanjem

Koncept pozitivnog razmišljanja vrti se oko teorije da mislima koje su negativne – gnjev, briga, pesimizam – u svoj život privlačimo neuspjeh. S druge strane, pozitivne misli i osjećaji – radost, sreća, optimizam – u život dovode poslovni uspjeh, duševni mir i fantastičan seks. Tu filozofiju često ćete nanjušiti kod life coacheva koji će vam taj mentalni sklop nametati kao preduvjet za uspjeh. Prihvaćajući ideje pozitivnog razmišljanja, nećete se samo osjećati loše jer ste nesretni i neuspješni, već i zato što se osjećate loše pa će vam možda zatrebati i psihoterapeut.

Coach koji svoja znanja temelji na praktičnom iskustvu (umjesto treš-literaturi o samopomoći), znat će da se ne trebate opterećivati svojim unutarnjim stanjima. Dovoljno je pobrinuti se da vas strah od neuspjeha ne paralizira, a neugodne misli i osjećaji prirodno će nestati dok budete mijenjali svoj život*. Ili kako bi to u narodu mudro rekli: “mani se ćorava posla i uhvati se motike”.

 

Izvor: Slaven Hrvatin 21.01.2013. Kako preživjeti život

Share your thoughts